Chojnow.pl
Nasza strona korzysta z plików Cookie. Czytaj więcej.
facebook twitter YT IG
Logowanie Rejestracja
REKLAMUJ SIĘ NA CHOJNOW.PL SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ BANERÓW I ARTYKUŁÓW SPONSOROWANYCH

O greckiej kuchni z Dionisiosem Sturisem

Autor admin
Data utworzenia: 22 wrzesień 2021, 15:18 Wszystkich komentarzy: 0


O greckiej kuchni z Dionisiosem Sturisem

W sali widowiskowej Domu Kultury odbyło się spotkanie autorskie z Dionisiosem Sturisem, który powrócił do Chojnowa ze swoją nową książką, tym razem skupiającą się na temacie greckiej kuchni. Na wydarzenie zaprosili Miejska Biblioteka Publiczna oraz Miejski Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji.

Dionisios Sturis w swojej nowej książce odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o swojej drugiej ojczyźnie. Jak podaje wydawca, jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami.

Autor w swojej opowieści wraca do czasów swojego dzieciństwa, wspomina swoją mamę, zawodowo związaną przez wiele lat m.in. z wielką zakładową stołówką na obrzeżach Chojnowa. To właśnie u jej boku nieporadnie stawiał swoje pierwsze kulinarne kroki i śledził ciężką pracę kucharek przygotowujących w sobotnie poranki dania na weselne uczty w dawnym ośrodku w Piotrowicach - Nigdy mi się nie nudził ten teatr jednego widza a raczej pokaz kuchennej magii w wykonaniu weselnych czarodziejek - wspomina w swojej książce. Tak narodziło się zainteresowanie sztuką kulinarną, które wiele lat później zaowocowało książką.

"Kalimera. Grecka kuchnia radości" skupia się przede wszystkim na kulinarnych tradycjach i smakach Hellady w wegetariańskiej wersji. Pomimo licznych związków zwłaszcza naszego regionu z Grecją, jej kuchnia wciąż dla wielu z nas pozostaje obca. Prezentowana w Domu Kultury książka wypełnia lukę w tym temacie na polskim rynku wydawniczym. Dionisios Sutris łączy tematykę kulinarną z reportażem, przybliża nam nie tylko greckie przepisy ale i pozwala poznać kulinarne tradycje i sposób życia w tamtych rejonach. Autor podkreśla tym samym, że jego pierwszą skórą są właśnie reportaże.

Uczestnicy wczorajszego spotkania mogli na miejscu nabyć książkę oraz poczęstować się przygotowanymi przez Dionisiosa greckimi ciastkami Kurabiedes.



Komentarze

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj Komentarz

Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz.