Chojnow.pl
Nasza strona korzysta z plików Cookie. Czytaj więcej.
facebook twitter nk
Logowanie Rejestracja
  • Polish
  • English


Co powinno się znaleźć na wigilijnym stole?

Autor Kasia_
Data utworzenia: 24 grudzień 2017, 10:42 Wszystkich komentarzy: 0


Co powinno się znaleźć na wigilijnym stole?

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas dla większości Polaków – pełen radości i rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole. A co powinno się na nim znaleźć w wigilijny wieczór? Tradycją jest, że w ten wyjątkowy wieczór na uroczystej kolacji powinno zostać podanych 12 potraw. Dlaczego 12? Tu zdania są podzielone. Jedni uważają, że to na pamiątkę 12 Apostołów. Inni, że ma to związek z 12 miesiącami w roku. Nie ma jednak wątpliwości co do tego, jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole.

OPŁATEK

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć opłatka, którym rodzina podzieli się przed rozpoczęciem wieczerzy, składając sobie życzenia. Wielu gospodarzy dzieli się opłatkiem również ze swoimi zwierzętami. Wigilijne przesądy każą wierzyć, że w ten wyjątkowy dzień zwierzęta przemawiają do nas ludzkim głosem.

CHLEB

Bez wątpienia jest podstawą. Chleb jest symbolem dobrobytu i początku nowego życia. Pieczywo na wigilijnym stole ma zapewnić pomyślność w nowym roku i być źródłem życiodajnej mocy i płodności.

KARP

Ryba jest jedną z najważniejszych wigilijnych potraw. W polskiej tradycji najczęściej jest to karp. W każdym domu przygotowywany w innej postaci: gotowany na parze, smażony, pieczony lub podany w galarecie. Ryba na świątecznym stole symbolizuje nowe życie i jest znakiem chrześcijaństwa.

ŚLEDZIE

Kolejna ryba, która obowiązkowo musi znaleźć się na wigilijnym stole. Sposobów na jego przyrządzenie jest nieskończona ilość, a każda gospodyni pilnie strzeże własnego przepisu. Śledzie symbolizują post i okres oczekiwania.

KAPUSTA Z GROCHEM

Jest to tradycyjne polskie danie świąteczne, które jest niezwykle zdrowe. Ma też bardzo dużą i ważną symbolikę. Dawniej kapustę kiszono przede wszystkim na zimę, naszym przodkom kojarzyła się więc z dostatkiem, siłami witalnymi i ogromną życiodajną mocą, która sprawiała, że przyroda na wiosnę budziła się do życia.

PIEROGI

Jedno z najbardziej ulubionych dań w polskiej kuchni. Na wigilię podawana jest najczęściej wersja z kapustą i grzybami. Mają podobną symbolikę, co poprzednie danie i związane są ze zdrowiem i siłami witalnymi. W wielu domach pierogi zastępowane są łazankami z kapustą i grzybami.

BARSZCZ Z USZKAMI

Dawniej wierzono, że buraki zapewniają długowieczność i urodę. Tej potrawy nie może zabraknąć na świątecznym stole, choć w wielu domach barszcz zastępowany jest zupą grzybową.

KOMPOT Z SUSZU

Owoce w wielu kulturach kojarzone są ze zdrowiem, witalnością i płodnością. Poszczególnym owocom przypisuje się inną symbolikę. Jabłka zapewniają miłość, zdrowie i pokój, gruszki są symbolem długowieczności, a suszone śliwki mają odpędzać złe moce.

KLUSKI Z MAKIEM

Kto z nas nie lubi tego wyjątkowego smaku? Danie to ma również bogatą symbolikę. Wedle tradycji i dawnych wierzeń, mak przynosi gospodarstwu dostatek. W starożytności mak symbolizował także płodność i urodzaj, dlatego właśnie wczesnogreckie boginie nosiły na głowach wianki splecione z kwiatów maku.

KUTIA

Jest to potrawa o pochodzeniu kresowym. Przygotowuje się ją z pszenicy, maku, miodu, mleka oraz dużej ilości bakalii. Jej symbolika jest głęboko zakorzeniona w dawnych wierzeniach ludowych. Prozdrowotne właściwości miodu, który miał nadprzyrodzone właściwości, miały zapewnić rodzinie dobre zdrowie na cały rok. Orzechy natomiast miały chronić przed bólem zębów. Sama kutia na wigilijnym stole miała zapewnić przychylność istot z zaświatów.

RYŻ

Na wigilijnym stole obowiązkowo powinno znaleźć się postne danie z ryżu. Najczęściej podawane są gołąbki lub kotlety z ryżu, polane sosem grzybowym.

SAŁATKA JARZYNOWA

W tej potrawie trudno jest doszukiwać się ukrytej symboliki, ale na świątecznym stole pojawia się, ponieważ jest bardzo popularną w naszym kraju przekąską.

*

Na wigilijnym stole powinny znaleźć się dania postne, które symbolizują czas oczekiwania. Wedle tradycji, ciasta i desery można spożywać dopiero po Pasterce. Do najbardziej popularnych bożonarodzeniowych słodkich wypieków należą pierniki, makowce, a także wszelkie ciasta, których podstawą są bakalie i miód.


Komentarze

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj Komentarz

Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz.