Chojnow.pl
Nasza strona korzysta z plików Cookie. Czytaj więcej.
facebook twitter YT IG
Logowanie Rejestracja
  • Polish
  • English
Kraina Lodu 2 w Cuprum Arena Zostań pracownikiem Lidla

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Autor admin
Data utworzenia: 09 luty 2012, 08:30 Wszystkich komentarzy: 0


Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Jakie danie zrewolucjonizowało, a na pewno zglobalizowało kuchnie? Okrągły, z reguły płaski placek posmarowany sosem pomidorowym, posypany serem i ziołami, pieczony w kamiennym piecu. Co to takiego? Oczywiście pizza. Dziś obchodzimy jej święto!

Choć pizza uważana jest za typowo włoską potrawę to nie pochodzi z tego kraju. Przypuszcza się, że potrawę przypominającą dzisiejszą pizzę podawali już starożytni Grecy. Ta pradawna pizza była płaskim chlebem posmarowanym oliwą, czosnkiem i posypanym ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) danie to trafiło do Rzymu.
W momencie sprowadzenia do Europy pomidorów do pizzy zaczęto stosować sos z nich wyrabiany, obecnie nieodzowny składnik tej przepysznej potrawy.

Początki pizzy przypominającej dzisiejszy przysmak mieszkańców całego świata datuje się na rok 1889, gdy do Neapolu przyjechała królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Specjalnie na ich przyjazd jeden z tamtejszych kucharzy przygotował pizzę – danie składające się z – poza ciastem – pomidorów, sera mozzarella oraz bazyli. Składniki te przypominały barwy Italii. Podane danie nazwano margherita – obowiązuje do dziś dnia.

Aktualnie wchodząc do pizzerii wybierać możemy z ogromnego menu, gdzie poza typową margheritą znaleźć można okrągły placek z mnóstwem dodatków – poczynając od pieczarek, przez cebulę, oliwki, szpinak, wędliny na czekoladzie czy ananasach kończąc.

Wyróżnia się cztery rodzaje pizzy:

  • Pizza neapolitańska (pizza napoletana) – jest to pizza przygotowana z takich składników jak pomidory San Marzano i mozzarelli z mleka bawolic. Wytwarzając tę pizzę należy przestrzegać takich zasad jak obecność mąki typu 0 lub 00 i neapolitańskich drożdży lub drożdży browarnianych. Ciasto musi być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera, formowane tylko rękami, bez użycia wałków, a jego grubość nie może przekraczać 3 mm. Piec ją należy przez 60-90 sekund w temperaturze 485 °C w piecu opalanym drewnem dębowym.

Z racji statusu „gwarancji tradycyjnego specjału” podawać ją można na trzy sposoby:

- pizza marinara (pomidory, czosnek i oregano oraz oliwę z pierwszego tłoczenia)

- pizza Margherita (pomidory, plasterki mozzarelli, bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia)

- pizza Margherita extra (pomidory, mozzarellę z Campanii, bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia)

  • Pizza typu Lazio – pizza o cieście grubości 1-2 cm dostępna na wynos (pieczona w kuchenkach elektrycznych) lub podawana w restauracjach (pieczona w piecach opalanych drewnem)
  • Pizza sycylijska – prostokątna pizza na grubym cieście polana sosem pomidorowym, posypana serem i wybranymi dodatkami
  • Pizza biała (pizza bianca) – w przeciwieństwie do powyższych zawiera sos biały na bazie mleka lub pesto.

Z pizzą wiąże się kilka ciekawych historii. Przykładowo - największą pizzę zrobiono 8 grudnia 1990 roku w Johanesburgu (Afryka Południowa). Pizza ta miała średnicę 37,4 metra. Zużyto na nią 500 kg mąki, 800 kg sera i 900 kg sosu pomidorowego!

Często zamawiamy pizzę z dostawą do domu. Na podobny pomysł 22 marca 2001 roku wpadł niejaki Bernard Jordan, pracownik Butler's Pizza. Dostarczył on pizzę z Cape Town (Afryka Południowa) do Sydnej w Australii. Dostawca przemierzył 11.042 km. Była to najdłuższa (a właściwie najodleleglejsza) dostawa pizzy w historii!

Niech podniesie teraz rękę ktoś, kto czytając ten tekst nie zamarzył o zjedzeniu cieplutkiej, przepysznej pizzy, z ciągnącym się serem i ulubionymi dodatkami...happy

A jeśli masz ochotę na pizzę wejdź na nasz profil na Facebooku, polub go jeśli tego dotychczas nie zrobiłeś - niebawem pojawi się tam mała niespodzianka!

Dziś obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy w takich krajach jak Polska, Rosja czy Włochy. Brytyjczycy oddają hołd tej potrawie 1 lipca, zaś Brazylijczycy 13 dni później. Świętujmy zatem!


A czy Czytelnicy Portalu CHOJNOW.PL mają swoje, sprawdzone sposoby na pyszną, domową pizzę? Podzielcie się z nami swoimi przepisami!


Źródła: Wikipedia

Święta i imieniny



Komentarze

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj Komentarz

Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz.