Dziś dzień wszytkich łasuchów - "Tłusty Czwartek" - życzymy smacznego!
Tłusty Czwartek - Ostatni czwartek przed Wielkim
Postem (Środą Popielcową) rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. W ten dzień
zwyczajowo objadamy się pączkami i faworkami (w niektórych rejonach Polski
zwanych chrustem). Jeszcze jakiś czas temu w polskich domach obok słodkości
przygotowywało się też tłuste kiełbasy, kasze, słoninę, skwarki i inne potrawy
jak najbardziej tłuste. W regionie podkrakowskim tłusty czwartek znany jest
także jako "Combrowy Czwartek", było to święto wszystkich krakowskich
kramarek i służących.
Tłusty czwartek otwiera ostatni tydzień karnawału i jest wstępem do hucznych,
obficie zakrapianych, pełnych obżarstwa zabaw i bali karnawałowych.
Przedstawiamy przepis na pyszne domowe pączki. Zachęcamy do wypieków.
Składniki na około 20 - 25 sztuk:
- 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
- 3 małe jajka
- 100 g masła, roztopionego
- 70 g cukru z prawdziwą wanilią
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki rumu
- 250 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
- olej, do smażenia
- konfitura lub krem budyniowy, do nadziewania
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu).
Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.
Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą lub kremem, jeśli nie zrobiliście tego wcześniej.
Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru.
Życzymy smacznego!
źródło: Tłusty
Czwartek