Chojnow.pl
Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności
facebook twitter YT IG
Logowanie Rejestracja
REKLAMUJ SIĘ NA CHOJNOW.PL SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ BANERÓW I ARTYKUŁÓW SPONSOROWANYCH

Jedzmy jabłka nie tylko na złość Putinowi – dla smaku i zdrowia

Autor Małgorzata Uroda
Data utworzenia: 09 wrzesień 2014, 10:31 Wszystkich komentarzy: 0


Jedzmy jabłka nie tylko na złość Putinowi – dla smaku i zdrowia
Ostatnio głośno o jabłkach. Naniesione embargo spowodowało niższe niż o tej porze roku ceny tych sławnych na cały świat polskich jabłek. Sięgając każdego dnia po tego rodzaju owoce, nie tylko wesprzemy Naszych Rolników, ale przede wszystkim zadbamy o własne zdrowie. Mądrość ludowa mówi, że jedno jabłko dziennie trzyma doktora ode mnie. Naukowcy w pełni potwierdzają to stare porzekadło. Jedząc każdego dnia jabłka zwiększymy odporność na infekcje, zadbamy o naczynia i serce, oczyścimy organizm z toksyn, poprawimy kondycję skóry, włosów i paznokci, jak również zadbamy o sylwetkę i lepsze samopoczucie.

Co znajdziemy w jabłku?

Średni owoc około 150 - 180g dostarcza niewiele bo około 50-70 kalorii ( w zależności od odmiany). Głównie źródło węglowodanów przyswajalnych, błonnika (pektyny), witaminy C, folianów, wapnia, potasu, kwasów organicznych i flawonoidów ( kwercetyna). Taki skład świadczy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, odkwaszających organizm i wspierających układ odpornościowy.

Pektyny zawarte w jabłku ( skórka i część miąższu pod nią, gniazda nasienne) to tzw. błonnik rozpuszczalny w wodzie. Jego główna rola to wiązanie toksycznych związków (jonów metali ciężkich, toksyn bakteryjnych). Idealne dla dzieci z ołowicą, górników, hutników, kobiet ciężarnych ( jabłka bez pestek), drogowców, wszystkich pracujących w zanieczyszczonym środowisku, mieszkańców dużych aglomeracji. Drugą ważną rolę, którą pełnią pektyny zawarte w jabłku to wiązanie cholesterolu, znacznych ilości kwasów tłuszczowych i opóźnianie wchłaniania trójglicerydów – a to ma ogromne znaczenie w profilaktyce chorób sercowo – naczyniowych, dyslipidemiach ( zaburzonej gospodarce lipidowej ustroju). Efektem tego jest obniżenie ,,złego cholesterolu” we krwi, który zatyka tętnice. Chorujesz na miażdżycę, choroby serca – jedz jabłka.

Kwercetyna zawarta w jabłkach to silny antyoksydant. Powstrzymuje wolne rodniki przed ich degradacyjnym działaniem, a więc działa przeciwzapalnie i opóźnia starzenie się komórek. Warto przeciwdziałać nowotworom układu pokarmowego, starzeniu się i wszelkim stanom zapalnym sięgając właśnie po jabłko każdego dnia. Pamiętajmy jednak, że tylko jabłka surowe i ze skórką, wyciśnięty z nich sok mają takie właściwości.

Witamina C zawarta w jabłku jest bardzo ulotna. Wszelkie obróbki termiczne i kulinarne powodują jej ogromne straty. Na przykład obieranie ze skórki, ścieranie na metalowej tarce, gotowanie, pieczenie może pozbawić owoc całkowitej zawartości tej witaminy. Z uwagi na to powinno się sięgać po surowe owoce, które doskonale sprawdzają się jako szybka przekąska czy dodatek do kanapki na II śniadanie – zwłaszcza dla Naszych dzieci. Witamina C wspiera odporność na infekcje, jabłka zawierają rutynę i wspomnianą wcześniej kwercetynę, które potęgują działanie witaminy C, a więc działanie tej witaminy staje się o wiele silniejsze. Poza tym witamina C uszczelnia naczynia krwionośne – dla osób z problemami naczyniowymi, częstymi krwotokami z malutkich naczyń to naturalny suplement. Zamiast sięgać po preparaty rutino… spożywajmy każdego dnia świeże jabłka.

Kwasy organiczne zawarte w jabłku działają odkwaszająco. Dzisiejsza ,,przebiałczona” dieta, uboga w warzywa, a bogata w tłuszcz, powoduje, że czujemy się zmęczeni, bolą nas mięśnie, głowa i nie mamy siły na nic. To efekt zakwaszenia. Taki stan powoduje zachwianie równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie. Ustrój w takim ,,klimacie” nie będzie funkcjonować tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Jabłka z uwagi na dużą zawartość minerałów zasadotwórczych ( wapń, potas, magnez) i kwasów organicznych ( jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy) działają alkalizująco – wyrównują równowagę w organizmie przyczyniając się do lepszego funkcjonowania organizmu zarówno w sferze fizycznej jak i psychicznej.

W jakiej postaci spożywać jabłka?

Tylko surowe jabłka spożyte wraz ze skórką zasługują na miano najcenniejszego źródła witamin, minerałów i błonnika. Obieranie jabłek ze skórki pozbawia walorów odżywczych i taki produkt staje się niemal bezwartościowy.

Kto powinien polubić jabłka?

Ten, kto ciągle się przeziębia, zmagający się z nadwagą i otyłością, chorujący na nadciśnienie i serce, zmagający się z zaparciami, z problemami ,,pajączków”, nadużywający alkoholu, sportowcy, będący na wysokobiałkowej diecie (na przykład cukrzycy), cierpiący na anemię ( żelazo wchłania się lepiej w obecności cukru owocowego i witaminy C).

Czy cukrzycy mogą jeść jabłka?

Tak. Zgodnie z wymiennikami węglowodanowymi jak najbardziej. Najniższy indeks glikemiczny mają jabłka jedzone surowe w całości i ze skórką. Te pozbawione jej i w dodatku przecierane, gotowane mają wyższy indeks glikemicznym i należy takich w diecie cukrzyka unikać. Najbardziej należy uważać na sok jabłkowy, który w porównaniu do jabłek pieczonych, suszonych i gotowanych ma zdecydowanie wyższy indeks glikemicznym.


Sok z jabłek czy jabłka w całości?

Jedno i drugie. Zarówno te w całości jak i soki zawierają cenne wartości odżywcze. Pijąc soki kupne zwracajmy uwagę na klarowność soku. Mętne zawierają w stosunku do czystych więcej polifenoli , które wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe. Unikajmy tych dosładzanych ( w składzie cukier) oraz kierujmy się ceną. Sok za 2 zł za litr to podejrzane. Najlepsze będą te świeże z lodówek niż te, które stoją na półkach rok czasu. Najlepiej zaopatrzyć się w sokowirówkę i mamy 100% pewność, że taki sok to samo zdrowie. Taki sok po przygotowaniu zawsze należy rozcieńczać z wodą i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 24-48 h.


Kiedy jabłka szkodzą?

Nadpsute, przebarwione, uszkodzone jabłka nie są z korzyścią dla naszego zdrowia, wręcz przeciwnie. Takie jabłko należy wyrzucić, nie wystarczy odkroić części zepsutej, ponieważ toksyny mogą zająć już resztę nadpsutego jabłka. Patulina ( toksyna, która pojawia się w jabłku na skutek pleśni) – toksyczny związek wykazuje właściwości rakotwórcze. Dla własnego zdrowia, przede wszystkim Naszych dzieci nie spożywajmy i nie podawajmy nadpsutych owoców.


Jabłka to świetna przekąska dla dziecka

Owoc bogaty jest w składniki odżywcze, alkalizuje organizm, a w tym zawiera mało kalorii. Ma słodki smak i można go przygotować na wiele sposobów. Badania donoszą, że jedzenie jabłek przez ,,niejadki” wzmaga apetyt. Regulują trawienie, wspomagają odporność i mogą zastąpić słodką przekąskę u dzieci z nadwagą i otyłością.


Jabłko to świetny owoc pod każdym względem. Gotowany mus lub pieczone dla osób z problemami układu pokarmowego. Świeże jabłko dla cukrzyków to ,,kęs” słodkości, dla odchudzających się sposób na zaspokojenie głodu. Niemal każde schorzenie znajdzie choć trochę lekarstwa w jabłku, a dla ludzi zdrowych? Smak, wartość odżywcza, sezonowość, ogólna dostępność i co w dzisiejszych czasach cenne – atrakcyjna cena i miliony pomysłów na jego przygotowanie (surowe, suszone, pieczone, smażone, ocet, dżemy, musy, soki, dodatek do ciast, kremów, jogurtów, itp.). Smacznego i na zdrowie!


Poradnia dietetyczna ,,Uroda”




Komentarze

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj Komentarz

Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz.