Chojnow.pl
Nasza strona korzysta z plików Cookie. Czytaj więcej.
facebook twitter YT IG
Logowanie Rejestracja
PWSZ Legnica

Słodycze dla malucha

Autor Małgorzata Uroda
Data utworzenia: 26 sierpień 2014, 12:03 Wszystkich komentarzy: 1


Słodycze dla malucha
Sklepowe półki uginają się od słodkości dla Naszych dzieci. Większość z nich zawiera długą listę niewłaściwych dodatków. Właśnie z uwagi na te składniki należałoby unikać ich w diecie Dziecka. Skąd tyle alergii pokarmowych?... nadwagi?...nadpobudliwości wśród małych dzieci??? Duża ilość cukrów prostych marnej jakości, tłuszczów zawierających izomery trans i dodatków do żywności nie sprzyjają zdrowiu Dziecka. Drożdżyce, pasożyty, nadpobudliwość, nadwaga to jedna z wielu przyczyn nadmiernej konsumpcji ,,chemicznej żywności”. Dziś żywność stricte dla Dziecka nie wiele ma wspólnego z promocją zdrowia. Pamiętajmy, że nie znalazł się jeszcze taki producent, który nie będzie chciał na swoim produkcie zaoszczędzić. Piękne opakowanie, gadżet, hasło, że coś ma wapń, żelazo to jeden wielki kicz. Czytajmy etykiety – to jedyna sprawdzona metoda rozpoznania właściwej jakości produktu. Czasami warto spędzić więcej czasu w kuchni i poeksperymentować. W internecie jest mnóstwo przepisów, które można wypróbować samemu. Stawiając na jakość wcale nie trzeba zapłacić podwójnie. Poniżej kilka pomysłów na desery dla najmłodszych.

BATONIKI MUSLI

Taka przekąska to świetny pomysł dla małych sportowców, dla dzieci, które cierpią z powodu zaparć, przy wzmożonym wysiłku umysłowym, taki deser z uwagi na dużą ilość węglowodanów złożonych i błonnika syci na dłużej. Zalety? Żadnych barwików, konserwantów, spulchniaczy, bogate źródło magnezu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B, witaminy E. W porównaniu z batonem sklepowym wygrywa pod względem jakości i zawartości tłuszczu, cukrów prostych i braku ,,sztucznej gamy dodatków”.

Składniki: szklanka płatków owsianych, ½ szklanki otrębów pszennych, 10 suszonych moreli, 10 startych migdałów, 2 łyżki płatków migdałowych, łyżka cynamonu, 3 łyżki sezamu, 3 łyżki lnu, 1 łyżka pestek z dyni, 3 duże jabłka, banan, łyżka oleju rzepakowego, 1 jajo kurze całe, 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu.

Czas przygotowania: 40 minut

Wartość odżywcza:

Wielkość porcji (g)

Energia ( kcal)

Białko(g)

Tłuszcz (g)

Węglowodany (g)

Błonnik (g)

988 (całość)

1202

54,5

67

315

51

50 (1batonik)

61

2,75

3,4

16

2,6


Sposób przygotowania: wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać; mus jabłkowy (zetrzeć jabłka na tarce o małych oczkach i smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej aż zmiękną, ostudzić), dodać surowe jajo, banana, miód i oliwę, wszystko wymieszać razem na jednolitą masę. Połączyć wszystkie składniki i formować małe batoniki, które należy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180 C.



SEREK HOMOGENIZOWANY WANILIOWO-MALINOWY

Taki deser zawiera prawdziwe owoce, nie zawiera syropu glukozowo- fruktozowego, zagęszczaczy, barwników i ma większą wartość odżywczą od tych sklepowych. Z pewnością jest to produkt dla dzieci! Sprawdza się jako przekąska lub dodatek do naleśników.

Składniki: kostka sera twarogowego półtłustego 200g, 2 łyżki śmietany 12%tł, 2 łyżki miodu, łyżeczka cukru waniliowego/ ekstrakt waniliowy, ¾ szklanki świeżych malin

Czas przygotowania: 10 minut

Wartość odżywcza:

Wielkość porcji (g)

Energia ( kcal)

Białko(g)

Tłuszcz (g)

Węglowodany (g)

Błonnik (g)

465

548

36

13

79

9,1

150 ( 1 porcja)

176

12

4,2

25

3


Sposób przygotowania: wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę

Zamiast malin można dodać inne owoce/orzechy, bakalie, czekoladę, mleczko kokosowe. Taki serek to świetny dodatek do naleśników.



DESER JOGURTOWO-OWOCOWY

To alternatywa dla tłustych, ciężkich ciast. Szybki w przygotowaniu i lekki.

Składniki: 2 galaretki owocowe, 2 jogurty naturalne 2% tłuszczu 2x150g, ulubione owoce, biszkopty

Czas przygotowania: przygotowuje się dość szybko, ale deser musi kilka godzin odczekać, żeby stężeć 4-6 h

Sposób przygotowania: zrobić galaretkę zgodnie z wytycznymi na opakowaniu, ale zawartość torebki rozrobić z mniejszą ilością wody (około 0,6 l wody na 2 opakowania galaretek 75g x 2), jak ostygnie i zacznie gęstnieć dodać jogurt naturalny i wymieszać. Na spód tortownicy wyłożyć biszkopty, zalać masą, włożyć do lodówki na 2h, następnie wyjąć i udekorować, ponownie włożyć na 2h do lodówki



LIZAKI LODOWE (JAGODOWE)

Takie lizaki nie zawierają sztucznych dodatków, a w zamian mnóstwo witamin, wapń i pyszny smak! Bez zbędnych dodatków, barwników.

Składniki: 2 szklanki jagód, 3 łyżeczki cukru, jogurt naturalny 200g 2% tłuszczu

Czas przygotowania: 15 minut

Wartość odżywcza:

Wielkość porcji (g)

Energia ( kcal)

Białko(g)

Tłuszcz (g)

Węglowodany (g)

Błonnik (g)

470

266

9,5

5,0

53

7,4

150 ( 1 lizak)

85

3,3

1,6

17

2,4


Sposób przygotowania: wszystkie składniki zmiksować, wypełnić foremki do lodów i włożyć do zamrażarki. Na drugi dzień lody są gotowe. Po wyciągnięciu z zamrażarki odczekać chwilkę.



SHAKE MLECZNO-OWOCOWY

Taki deser zawiera mleko, owoce i miód. Jest słodki, zdrowy i daje energię na kilka godzin. Samo zdrowie. W porównaniu ze sklepowym nie równa się smakiem i jakością!

Składniki: szklanka mleka 2% tł, duży banan (dojrzały), ¾ szklanki truskawek, łyżka miodu

Czas przygotowania: 5minut

Wartość odżywcza:

Wielkość porcji (g)

Energia ( kcal)

Białko(g)

Tłuszcz (g)

Węglowodany (g)

Błonnik (g)

594 (całość)

378,5

10

5,5

76,5

5,0

230 (szklanka)

146,5

3,9

2,1

30

2


Sposób przygotowania: zmrozić banana i truskawki w zamrażarce, następnie zmiksować wszystkie składniki. Podawać po przygotowaniu.



Smacznego.

Poradnia dietetyczna ,,Uroda”



Komentarze

Wystarczy numer telefonu poszukiwanej osoby, a już po chwili będziemy mieli jej położenie dokładnie oznaczone na mapie.
Wejdź na stronę: *** i sprawdź sam jakie to proste.
zgłoś komentarz

Dodaj Komentarz

Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz.
Sklep Bigform