Chojnow.pl
Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności
facebook twitter YT IG
Logowanie Rejestracja
REKLAMUJ SIĘ NA CHOJNOW.PL SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ BANERÓW I ARTYKUŁÓW SPONSOROWANYCH

Koktajle zdrowia

Autor Małgorzata Uroda
Data utworzenia: 15 lipiec 2014, 08:21 Wszystkich komentarzy: 0


Koktajle zdrowia

Pełnia lata. Sezon na świeże owoce i warzywa trwa. Koktajle to świetny pomysł na urozmaicenie codziennej diety i zaopatrzenie naszego organizmu w bombę witaminowo – mineralną. W upalne dni nie odczuwamy potrzeby regularnego spożywania posiłków. Taki koktajl będzie więc alternatywą na ciężkie i treściwsze dania. Odpowiednio skomponowany może stać się zbilansowanym posiłkiem, który doda nam sił, a w dodatku będzie smaczny, dietetyczny i szybki w przygotowaniu.

Połączenie składników uzależnione jest od naszych upodobań żywieniowych. Zmiksować możemy dosłownie wszystko. Metodą prób i błędów możemy stworzyć własne arcydzieło smaku. Trzeba eksperymentować. Przygodę z koktajlami zaczęłam kiedy Córce w żaden sposób nie mogłam ,,przetransportować” na talerz naturalnego jogurtu, niektórych z owoców czy selera naciowego. Problem zniknął od kiedy koktajle zawitały na dobre. W takim miksie ,,przemycić” można bogate w składniki odżywcze przeróżne produkty. Zasada jest taka, żeby składnik za którym nie przepadamy nie był produktem dominującym.

Koktajle zbilansowane:

to pomysł na posiłek, który będzie zawierał pełnowartościowe białko, węglowodany, tłuszcz, witaminy i minerały. Takie szybkie danie może zastąpić nam tradycyjny posiłek, a nawet zwiększyć wartość odżywczą posiłku.

Koktajl nr 1

Średni banan, łyżka orzechów włoskich, szklanka maślanki 1,5% tłuszczu, sok z ½ cytryny, 2 łyżki płatków owsianych, łyżeczka miodu.

Koktajl nr 2

½ szklanki truskawek, ½ szklanki jagód, jogurt naturalny 2%tł, 2 łyżki otrębów pszennych, łyżka sezamu

Koktajl nr 3

Upieczony średni burak, ½ pęczka natki pietruszki i zielonego koperku, szklanka maślanki 1,5% tł, sól i pieprz do smaku

Koktajl nr 4

Kawałek arbuza, sok z cytryny, łyżeczka miodu, garść orzechów włoskich, ½ kubka 200g jogurtu naturalnego 2%tł

Koktajl nr 5:

½ awokado, szklanka mleka 2%tł, łyżka kakao, mały banan, 2-3 orzechy włoskie

Koktajl nr 6

Średnie kiwi, mały banan, łyżka lnu, sezamu, natka pietruszki, kilka migdałów, jogurt naturalny 2%tłuszczu


Koktajl nr7

½ melona Galia, pół banana, ½ szklanki maślanki 1,5% tł, kilka migdałów, ½ pęczka natki pietruszki, łyżka lnu

Koktajl nr 8

3-4 kostki szpinaku, ½ pęczka pietruszki, duży banan, łyżeczka miodu, 200g jogurtu naturalnego 2%tł

Koktajl nr 9

Kawałek arbuza, mały banan, garść truskawek, otręby pszenne, rodzynki, orzechy włoskie lub migdały, ½ szklanki maślanki


Koktajle na deser

Porzeczkowy: szklanka czarnej porzeczki, kubek maślanki, łyżka miodu


Truskawkowy: szklanka truskawek, kubek 200g kefiru

Bananowo - cytrynowy: sok z cytryny, dojrzały banan, ½ szklanki mleka

Pomarańczowo – brzoskwiniowy: duża brzoskwinia, sok z dużej pomarańczy, ½ szklanki wody mineralnej niegazowanej

Pietruszkowo – grejpfrutowy: sok z grejpfruta, ½ pęczka natki pietruszki, łodyga selera naciowego, łyżeczka miodu

Co należy wiedzieć przygotowując koktajle?

  • owoce i warzywa należy starannie umyć;
  • wybierajmy nie nadpsute, świeże i dojrzałe owoce;
  • taki koktajl należy spożyć na świeżo, przechowywany kilka godzin traci na wartości odżywczej i nie jest już bomba witaminową
  • dodatek jogurtu, kefiru lub maślanki zwiększa udział wapnia w naszej diecie i wzmacnia florę bakteryjną jelit
  • orzechy, len, sezam to źródło związków, które wpływają pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie
  • dodatek otrąb, płatków zbożowych, suszonych owoców to źródło błonnika;
  • nie przepadając za produktami mlecznymi, owocami, warzywami, łatwiej jest nam sięgnąć po koktajlowy mix niż po każde z tych produktów z osobna.


Smacznego,

Małgorzata Uroda

Poradnia dietetyczna ,,Uroda”


Komentarze

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj Komentarz

Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz.