Koktajle zdrowia
Data utworzenia: 15 lipiec 2014, 08:21 Wszystkich komentarzy: 0
Pełnia lata. Sezon na świeże owoce i warzywa trwa. Koktajle to świetny pomysł na urozmaicenie codziennej diety i zaopatrzenie naszego organizmu w bombę witaminowo – mineralną. W upalne dni nie odczuwamy potrzeby regularnego spożywania posiłków. Taki koktajl będzie więc alternatywą na ciężkie i treściwsze dania. Odpowiednio skomponowany może stać się zbilansowanym posiłkiem, który doda nam sił, a w dodatku będzie smaczny, dietetyczny i szybki w przygotowaniu.
Połączenie składników uzależnione jest od naszych upodobań żywieniowych. Zmiksować możemy dosłownie wszystko. Metodą prób i błędów możemy stworzyć własne arcydzieło smaku. Trzeba eksperymentować. Przygodę z koktajlami zaczęłam kiedy Córce w żaden sposób nie mogłam ,,przetransportować” na talerz naturalnego jogurtu, niektórych z owoców czy selera naciowego. Problem zniknął od kiedy koktajle zawitały na dobre. W takim miksie ,,przemycić” można bogate w składniki odżywcze przeróżne produkty. Zasada jest taka, żeby składnik za którym nie przepadamy nie był produktem dominującym.
Koktajle zbilansowane:
to pomysł na posiłek, który będzie zawierał pełnowartościowe białko, węglowodany, tłuszcz, witaminy i minerały. Takie szybkie danie może zastąpić nam tradycyjny posiłek, a nawet zwiększyć wartość odżywczą posiłku.
Koktajl nr 1
Średni banan, łyżka orzechów włoskich, szklanka maślanki 1,5% tłuszczu, sok z ½ cytryny, 2 łyżki płatków owsianych, łyżeczka miodu.
Koktajl nr 2
½ szklanki truskawek, ½ szklanki jagód, jogurt naturalny 2%tł, 2 łyżki otrębów pszennych, łyżka sezamu
Koktajl nr 3
Upieczony średni burak, ½ pęczka natki pietruszki i zielonego koperku, szklanka maślanki 1,5% tł, sól i pieprz do smaku
Koktajl nr 4
Kawałek arbuza, sok z cytryny, łyżeczka miodu, garść orzechów włoskich, ½ kubka 200g jogurtu naturalnego 2%tł
Koktajl nr 5:
½ awokado, szklanka mleka 2%tł, łyżka kakao, mały banan, 2-3 orzechy włoskie
Koktajl nr 6
Średnie kiwi, mały banan, łyżka lnu, sezamu, natka pietruszki, kilka migdałów, jogurt naturalny 2%tłuszczu
Koktajl nr7
½ melona Galia, pół banana, ½ szklanki maślanki 1,5% tł, kilka migdałów, ½ pęczka natki pietruszki, łyżka lnu
Koktajl nr 8
3-4 kostki szpinaku, ½ pęczka pietruszki, duży banan, łyżeczka miodu, 200g jogurtu naturalnego 2%tł
Koktajl nr 9
Kawałek arbuza, mały banan, garść truskawek, otręby pszenne, rodzynki, orzechy włoskie lub migdały, ½ szklanki maślanki
Koktajle na deser
Porzeczkowy: szklanka czarnej porzeczki, kubek maślanki, łyżka miodu
Truskawkowy: szklanka truskawek, kubek 200g kefiru
Bananowo - cytrynowy: sok z cytryny, dojrzały banan, ½ szklanki mleka
Pomarańczowo – brzoskwiniowy: duża brzoskwinia, sok z dużej pomarańczy, ½ szklanki wody mineralnej niegazowanej
Pietruszkowo – grejpfrutowy: sok z grejpfruta, ½ pęczka natki pietruszki, łodyga selera naciowego, łyżeczka miodu
Co należy wiedzieć przygotowując koktajle?
- owoce i warzywa należy starannie umyć;
- wybierajmy nie nadpsute, świeże i dojrzałe owoce;
- taki koktajl należy spożyć na świeżo, przechowywany kilka godzin traci na wartości odżywczej i nie jest już bomba witaminową
- dodatek jogurtu, kefiru lub maślanki zwiększa udział wapnia w naszej diecie i wzmacnia florę bakteryjną jelit
- orzechy, len, sezam to źródło związków, które wpływają pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie
- dodatek otrąb, płatków zbożowych, suszonych owoców to źródło błonnika;
- nie przepadając za produktami mlecznymi, owocami, warzywami, łatwiej jest nam sięgnąć po koktajlowy mix niż po każde z tych produktów z osobna.
Smacznego,
Małgorzata Uroda
Poradnia dietetyczna ,,Uroda”