Najlepsze chlebaki do przechowywania pieczywa - który wybrać?
Data utworzenia: 18 grudzień 2020, 14:30
Czy wiesz, że na świeżość pieczywa ma wpływ to, w jaki sposób jest przechowywane? Dowiedz się, który chlebak będzie odpowiedni dla Ciebie!
Czym powinien się charakteryzować dobry chlebak?
Podstawowym zadaniem chlebaka jest oczywiście przechowywanie pieczywa w taki sposób, aby jak najdłużej zachowało ono swoją świeżość. Dobrej jakości chlebak powinien zastępować foliowe czy papierowe torby. Aby spełniał swoje zadanie, jego konstrukcja musi być szczelna, ale jednocześnie na tyle przewiewna, by pieczywo mogło swobodnie "oddychać" - to znaczy oddawać wodę. Dobrej jakości chleb na zakwasie z mąki żytniej jest bowiem dość mokry - podobnie jest w przypadku chlebów mieszanych czy tzw. ciabatty. Jeśli chlebak nie będzie umożliwiał odprowadzania powietrza ze środka, pieczywo będzie pleśnieć - to na przykład dzieje się w foliowych reklamówkach, kiedy zbyt długo przechowujemy w nich kanapki czy bochenek chleba.
Dobrej jakości chlebaki umożliwiają przechowywanie pieczywa bez dodatkowych akcesoriów (jak lniane ściereczki czy papierowe ręczniki). Wyjątkiem jest pieczywo tłuste, np. croissanty, które zaleca się zamykać w chlebaku po uprzednim obwinięciu w papier śniadaniowy.
Nie ma jednego idealnego materiału do wykonania chlebaka - może być on metalowy, drewniany czy ceramiczny. Oprócz jego konstrukcji ważny jest oczywiście wygląd - chlebaki zazwyczaj stoją w widocznym miejscu na blacie roboczym, dlatego warto wybierać takie, które estetycznie pasują do wystroju naszej kuchni.
Chlebak metalowy
Chlebaki wykonane z metalu są wygodnym i nowoczesnym sposobem na przechowywanie pieczywa. Ich konstrukcja jest przeważnie bardzo prosta - posiadają uchylne lub ściągane jak w puszce wieczko. Dostępne w wielu kolorach, z napisami lub bez, będą dobrze prezentować się w minimalistycznej kuchni wyposażonej w designerskie meble.
Wybierając metalowy chlebak warto zwrócić uwagę na fakt, czy jest wykonany ze stali odpornej na korozję. Chociaż z pozoru pieczywo jest produktem suchym, w trakcie przechowywania oddaje ono sporo wody, która w zetknięciu z metalem niskiej jakości może prowadzić do powstawania niebezpiecznej dla zdrowia rdzy.
Chlebak z włókna bambusowego
Propozycja dla osób ceniących ekologiczne rozwiązania. Włókno bambusowe jest materiałem biodegradowalnym, który w wyglądzie przypomina matową ceramikę lub metal. Tego typu chlebaki najczęściej posiadają drewniane wieczko, które może służyć jako deska do krojenia - to praktyczne i estetyczne rozwiązanie 2 w 1.
Chlebak plastikowy
Chlebaki plastikowe łudząco przypominają ceramiczne, a są bezpieczniejsze w stosowaniu (nie tłuką się). Wyposażone w profilowane dno, umożliwiają dobrą cyrkulację powietrza wokół pieczywa. Są łatwe w zachowaniu czystości i wytrzymałe. Będą się dobrze prezentować w każdej kuchni, jednak nie wszystkim przypadną do gustu.
Chlebak drewniany
Chlebaki wykonane z drewna o uchylnej przedniej ściance to klasyka, którą znały już nasze prababcie. W dzisiejszych czasach odchodzi się od tego typu rozwiązania głównie ze względu na fakt, że chlebaki w całości wykonane z drewna są trudne do utrzymania w czystości. Drobinki pieczywa czy kropelki wody zbierające się w zakamarkach takiego chlebaka są pożywką dla bakterii. Jeśli podobają się nam chlebaki o klasycznej konstrukcji (z uchylną przednią ścianką) lepiej sięgać po produkty z metalu lub włókna bambusowego. Można je czyścić bezpośrednio pod strumieniem wody bez ryzyka ich uszkodzenia.
Jesteś miłośnikiem dobrej jakości pieczywa? Być może już czas zacząć piec własne w domu! Dowiedz się Jak zrobić odpowiedni zakwas i upiec naturalny chleb - to naprawdę jest prostsze, niż może się wydawać.