Chojnow.pl
Nasza strona korzysta z plików Cookie. Czytaj więcej.
facebook twitter YT IG
Logowanie Rejestracja
  • Polish
  • English

Coraz bliżej budowy świetlicy w Budziwojowie. Szczegóły inwestycji

Autor admin
Data utworzenia: 14 luty 2019, 11:28 Wszystkich komentarzy: 0


Coraz bliżej budowy świetlicy w Budziwojowie. Szczegóły inwestycji

Budowa świetlicy integracyjno-teraputycznej w Budziwojowie to jedna z największych inwestycji zaplanowanych w budżecie gminy Chojnów na 2019 rok. 13 lutego poznaliśmy prawdopodobnego wykonawcę zadania.

Najkorzystniejszą ofertę na realizację zadania złożyła firma COMPLEX-BUD z Lubina; opiewa ona na kwotę ponad 1 082 070 złotych. Urząd Gminy na realizację zadania zamierzał przeznaczyć 1 250 000 złotych. Wkrótce spodziewać możemy się podpisania umowy.

Zadanie jest współfinansowane ze środków Unii Europejskiej z “Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” w ramach operacji typu „Inwestycje w obiekty pełniące funkcje kulturalne”, działanie „Podstawowe usługi i odnowa wsi na obszarach wiejskich” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Projekt inwestycji obejmuje posadowienie budynku, budowę terenu utwardzonego z kostki betonowej stanowiącego dojście do budynku, realizację placu manewrowego dla straży pożarnej, zjazdu z drogi gminnej i sześciu miejsc postojowych z kamienia łamanego - w tym jednego dla osób niepełnosprawnych.

Budynek przeznaczony jest na świetlicę integracyjno-terapeutycną dla mieszkańców Budziwojowa, w której prowadzone mają być m.in. zajęcia integracyjno-sportowe, rekreacyjne czy kulturalne. Projekt zakłada budowę budynku jednokondygnacyjnego, w którym przewidziano salę główną, szatnię w komunikacji, węzeł sanitarny, salę terapeutyczną, zaplecze socjalne, zmywalnię, skład oraz pomieszczenie porządkowe. Jedna z toalet w świetlicy ma być przystosowana dla osób niepełnosprawnych.

Świetlica znajdować będzie w bliskim sąsiedztwie pałacu, przy zabytkowej alei kasztanowców. Będzie to budynek jednokondygnacyjny, niepodpiwniczony o wymiarach 16,14 x 20,14 m z dachem dwuspadowym o spadku połaci 25 stopni. Główne wejście do budynku zaplanowano od strony południowej, natomiast od strony wschodniej znajdować będzie się wejście do części socjalnej. Trzecie wejście łączyć będzie taras bezpośrednio z salą główną.

W skład projektowanego uzbrojenia wchodzą: przyłącze wody, przyłącze kanalizacji sanitarnej, wewnętrzna instalacja zasilająca budynek w energię elektryczną oraz kanalizacja deszczowa.



Komentarze

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj Komentarz

Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz.