Chojnow.pl
Nasza strona korzysta z plików Cookie. Czytaj więcej.
facebook twitter YT IG
Logowanie Rejestracja
  • Polish
  • English

Prawdziwy, włoski sos do pizzy

Autor Partnerstwo
Data utworzenia: 04 styczeń 2019, 12:33


Prawdziwy, włoski sos do pizzy

W Polsce, gdy słyszymy sos do pizzy to kojarzy nam się to z tym, czym polewamy już gotową pizzę. Najpopularniejszy w naszym kraju to czosnkowy. Włosi nie dodają sosu na pizze, a jedynie, jako podkład na placek. Tradycyjny włoski sos pomidorowy jest gotowany i na jego przygotowanie potrzebna jest dłuższa chwila, ale wierzcie, że warto przygotować go samemu w domu. Wasza domowa pizza nigdy nie wcześniej nie smakowała tak wyśmienicie jak będzie z tym sosem. Oto krótki przewodnik jak go przygotować.

Na dużej patelni lub w rondlu z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy przez ok. jedną minutę posiekany ząbek czosnku. Kiedy tylko czosnek się zeszkli, dodajemy do rondla pomidory i liście bazylii.

Doprawiamy solą, pieprzem i doprowadzamy sos do wrzenia. Sos pomidorowy w takiej formie trzeba będzie następnie przetrzeć. W domowych warunkach używamy do tego zwykłego sitka o niezbyt drobnych oczkach, ułożonego na misce. Sos pomidorowy przecieramy na sitku przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki, tak, aby wszystko, co najlepsze w pomidorach wylądowało w misce razem z aromatem czosnku i ziół.

Ten zabieg pozwoli oddzielić wszystkie twardsze części od miękkiego miąższu i uzyskać sos o idealnej konsystencji. Sos w takiej postaci wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż wyraźnie zgęstnieje i będzie się nadawał do posmarowania pizzy. Im mniej wodnisty sos tym lepiej dla pizzy, ponieważ ciasto nie będzie nim nasiąkać w trakcie pieczenia. Gotowanie może potrwać nawet 30-40 minut.

Pamiętajmy o mieszaniu sosu, aby się nie przypalił. Jeżeli nie masz czasu ani ochoty na przygotowywanie własnego sosu - a co z a tym idzie pizzy - zawsze możesz ją zamówić w Chojnowie z Maxi Pizza lub innej pizzerii poprzez stronę PizzaPortal.pl. Pizzerie mają swoje sposoby, by ich sos był idealny. Oprócz tego robią go bardzo dużo, dlatego opracowane przez nich przepisy są najlepszą wersją samych siebie.