Chojnow.pl
Nasza strona korzysta z plików Cookie. Czytaj więcej.
facebook twitter nk
Logowanie Rejestracja
  • Polish
  • English

Ślaskie Niebo dolnośląskiego Helmuta

Autor admin
Data utworzenia: 10 grudzień 2018, 11:12 Wszystkich komentarzy: 0


Ślaskie Niebo dolnośląskiego Helmuta

W miniony piątek w sali sgraffitowej chojnowskiego zamku odbyła się promocja książki Magdaleny Marcuk pt. "Śląskie Niebo Jürgena Gretschela". Wydarzenie zostało zorganizowane przez Muzeum Regionalne w Chojnowie, Niemieckie Towarzystwo Kulturalno-Społeczne w Legnicy oraz Wydawnictwo Edytor.

Jürgen Gretschel - bohater książki - urodził się 7 marca 1941 roku w Legnicy. Był autochtonem i prawdopodobnie najstarszym rodowitym legniczaninem. Mimo zmiany granic w 1945 roku nie opuścił rodzinnego miasta. Dzięki swojej wieloletniej pracy społecznej został zapamiętany jako rzecznik pojednania Polaków z Niemcami. Zmarł w 2016 roku w Legnicy. „Śląskie Niebo...” to opowieść o człowieku, który był łącznikiem między niemieckim i polskim rozdziałem historii Dolnego Śląska.

- Jürgen Gretschel to człowiek-instytucja, z wiedzą, która zaskakuje nawet historyków. Nigdy nie zaprzeczał swojemu pochodzeniu, przedstawiając się jako "dolnośląski helmut". Z zawodu mechanik, kucharz i historyk. Z zamiłowaniapielęgnował dolnośląskie tradycje i niezmordowanie praktykował wiedzę o regionie - zaznacza Magdalena Maruck, autorka książki "Śląskie Niebo Jürgena Gretschela".

Autorka "Śląskiego Nieba..." w swojej książce przypomina historię rodziny Jürgena Gretschela, biografię głównego bohatera, historię Śląska oraz tradycyjną dolnośląską kuchnię, o której na spotkaniu opowiadała Róża Rzepakowska.

W Polsce - w przeciwieństwie do Niemiec - tradycyjna kuchnia dolnośląska sprzed II wojny światowej jest niemal nieznana. Zdaniem Jürgena Gretschela właśnie potrawy - obok dialektu - są najlepszym sposobem, żeby poznać dany region. Sam tytuł książki, czyli Śląskie Niebo, został zaczerpnięty z nazwy jednej z najpopularniejszych przedwojennych potraw naszego regionu. Schlesisches Himmelreich to mięsna potrawa przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje. Jej głównym składnikiem jest uwędzone lub peklowane mięso wieprzowe, które łączy się z sosem z suszonych owoców. Danie podaje się ze śląskimi kluskami i czerwoną kapustą.

Bohater książki był wielkim miłośnikiem gotowania. Uważał, że Dolnoślązacy, którzy powoli zaczynają tworzyć własną tożsamość powinni włączyć do tożsamości wiedzę o dolnośląskich kulinariach, gdyż są ona niezbywalnym dobrem kultury. W książce znajdziemy przepisy jak przygotować m.in: kluski śląskie, kapustę czerwoną, pieczeń ze skórką, fałszywego zająca, tłuczone ziemniaki, śląską sałatkę ziemniaczaną, jabłka nadziewane wędzonką i kapustą kiszoną, kluski makowe, rycerzyki, śląską babkę czy legnickie bomby. Spotkanie autorskie zorganizowane z chojnowskim Muzeum Regionalnym połączone było z degustacją.

Biografia Jürgena Gretschela uczy nas dbałości o naszą małą ojczyznę. Dla Niemców "Heimat" to ten kawałek ziemi, który obejmujesz wzrokiem, kiedy wejdziesz na wieżę kościelną - To jest mała ojczyzna. Trzeba dbać o nią i bronić jej dobrego imienia - mawiał główny bohater książki, który dawał do zrozumienia współczesnym Dolnoślązakom, że otrzymali spadek - a prawo stanowi, że kto o spadek nie dba, ten może mu zostać odebrany.















Komentarze

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Dodaj Komentarz

Musisz być zalogowany, aby dodać komentarz.